INFORMACJE O KIERUNKU
W roku akademickim 2025/2026 na kierunku Biotechnologia studia drugiego stopnia oferowana jest wyłącznie jedna specjalność: MIKROBIOANALITYKA W BIOTECHNOLOGII.
Po ukończeniu tej specjalności będziesz wyróżniał się pogłębioną wiedzą w zakresie budowy strukturalno – funkcjonalnej komórek eukariotycznych, markerów genetycznych oraz nowoczesnych technik analityki biochemicznej. Ta wiedza daje solidne podstawy do istoty tej specjalności, a więc wejścia w zagadnienia związane z bioanalityką w skali mikro, związaną z obszarem mikrobioanalityki oraz zdobycia umiejętności w projektowaniu, konstruowaniu i walidacji biosensorów o specyficznym, wąskim zakresie zastosowań w bioanalityce.
MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA
- instytucje wykorzystujące nowoczesne techniki biotechnologiczne i biomolekularne,
- przemysł: spożywczy, rolniczy, farmaceutyczny, produkcja środków ochrony roślin,
- badawcze i analityczne laboratoria biologiczne i medyczne,
- przedsiębiorstwa zajmujące się utylizacją odpadów.
|
 |
CO NAS WYRÓŻNIA?
- zajęcia dydaktyczne prowadzone przez wysoko wykwalifikowaną kadrę badawczo-dydaktyczną oraz praktyków pracujących w zawodzie,
- nowoczesne zaplecze laboratoryjne naukowe i dydaktyczne,
- unikalna aparatura naukowa,
- dostęp studentów do wyspecjalizowanych programów komputerowych,
- udział studentów w międzynarodowych projektach badawczych,
- możliwość realizacji praktyk i staży również za granicą,
- ścisła współpraca z przedsiębiorcami i instytucjami,
- współpraca z laboratoriami analitycznymi i specjalistycznymi laboratoriami działającymi w branży biotechnologicznej,
- silna pozycja absolwentów na rynku pracy,
- wieloletnia aktywna wymiana studentów w ramach programu Erasmus+,
- przyjazna atmosfera oparta o bezpośredni kontakt studentów z kadrą akademicką.
KOŁA NAUKOWE