uz-logo-pion-2.png

studia II stopnia

Po ukończeniu specjalności Biotechnologia farmaceutyczna, będziesz posiadał wiedzę o substancjach stosowanych w syntezie produktów leczniczych, aparaturze wykorzystywanej w przemyśle farmaceutycznym oraz nowoczesnych metodach analitycznych i nanotechnologii, farmakologii i toksykologii tych produktów. Zakres umiejętności umożliwi projektowanie leków przy użyciu narzędzi informatycznych oraz technik inżynierii genetycznej, symulowanie bioprocesów stosowanych w przemyśle farmaceutycznym oraz ocenę i analizę surowców oraz produktów leczniczych.

Po ukończeniu specjalności Biotechnologia żywności, będziesz posiadał wiedzę i umiejętności z zakresu chemii procesów biotechnologicznych, enzymologii, toksykologii, technologii przemysłów biotechnicznych, mikrobiologii żywności oraz oceny jakości produktów i procesów biotechnologicznych. Będziesz także znał i potrafił praktycznie wykorzystać techniki in vitro stosowane w hodowli roślin i zwierząt oraz ochronie środowiska (biopreparaty, oczyszczanie biologiczne, biotransformacje).

Po ukończeniu specjalności Mikrobioanalityka w biotechnologii, będziesz wyróżniał się pogłębioną wiedzą w zakresie budowy strukturalno – funkcjonalnej komórek eukariotycznych, markerów genetycznych oraz nowoczesnych technik analityki biochemicznej. Ta wiedza daje solidne podstawy do istoty tej specjalności, a więc wejścia w zagadnienia związane z bioanalityką w skali mikro, związaną z obszarem mikrobioanalityki oraz zdobycia umiejętności w projektowaniu, konstruowaniu i walidacji biosensorów o specyficznym, wąskim zakresie zastosowań w bioanalityce.    


MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA:

Absolwent specjalności Biotechnologia farmaceutyczna, przygotowany jest do podjęcia pracy zawodowej w przemyśle farmaceutycznym, jak również w branżach pokrewnych tj. w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i dystrybucją leków, środków spożywczych i suplementów diety, w laboratoriach analitycznych, badawczych, diagnostycznych, zajmujących się analizą biologiczną i chemiczną oraz oceną jakości produktów. Zakres wiedzy ekonomicznej i prawa farmaceutycznego umożliwia mu podjęcie samodzielnej działalności gospodarczej.

Studia na specjalności Biotechnologia żywności, przygotowują do pracy w laboratoriach analityczno – chemicznych, biochemicznych i mikrobiologicznych, zwłaszcza w przetwórstwie spożywczym związanym z technologiami fermentacyjnymi i produkcją biopreparatów. Absolwenci tej specjalności mogą pracować na stanowiskach technologów, ale także wykwalifikowanych specjalistów w służbach sanitarnych i placówkach naukowo – badawczych, jak również w innych gałęziach gospodarki, tj. w przemyśle paszowym, a także chemii gospodarczej.

Absolwenci specjalności Mikrobioanalityka w biotechnologii, zdobędą przygotowanie do podjęcia pracy w instytucjach wykorzystujących nowoczesne techniki biotechnologiczne i biomolekularne. Zdobędą przygotowanie do pracy w przemysłach: spożywczym, rolniczym, farmaceutycznym, produkcji środków ochrony roślin, w badawczych i analitycznych laboratoriach biologicznych i medycznych, przedsiębiorstwach zajmujących się utylizacją odpadów, jak i do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Uprawnione do podjęcia studiów są osoby, które posiadają dyplom ukończenia studiów.

Kandydaci przyjmowani są według kolejności na liście rankingowej, sporządzonej na podstawie punktacji uzyskanej za:

  1. wynik ukończenia studiów wpisany do dyplomu (ocena na dyplomie)
    • możliwość uzyskania:  3 - 5 punktów rekrutacyjnych
  2. zgodność/pokrewieństwo ukończonego kierunku z kierunkiem wybranym lub rozmowę kwalifikacyjną
    • możliwość uzyskania:  0 - 2 punktów rekrutacyjnych

Jako kryterium dodatkowe brana jest pod uwagę liczba punktów za przeliczoną ocenę z egzaminu dyplomowego. W przypadku nie wpisania oceny z egzaminu dyplomowego do systemu rekrutacyjnego przyjmuje się liczbę punktów zero.

biot2.png


Kandydat ubiegający się o przyjęcie na studia powinien posiadać kompetencje niezbędne do podjęcia kształcenia na studiach drugiego stopnia na kierunku biologia, w szczególności powinien posiadać:

  • wiedzę w zakresie wybranych faktów i pojęć przyrodniczych,
  • umiejętność opisywania i interpretowania podstawowych zjawisk i procesów biologicznych,
  • znajomość podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w naukach przyrodniczych,
  • wiedzę z zakresu matematyki, fizyki i chemii niezbędną do zrozumienia podstawowych zjawisk i procesów przyrodniczych.

SPRAWDŹ:

dla kierunku biotechnologia kierunkiem:

zgodnym jest: pokrewnym są:
  • biotechnologia
  • biologia

liczba dodatkowych punktow rekrutacyjnych:

2

liczba dodatkowych punktow rekrutacyjnych:

1

wyjaśnienie:

  • kierunek zgodny z wybranym kierunkiem studiów drugiego stopnia jest to ten sam kierunek ukończonych studiów pierwszego stopnia z tytułem licencjata, inżyniera (lub równorzędnym w przypadku ukończenia studiów za granicą)
  • dyplom z tytułem magistra nie jest uznawany za zgodny

wyjaśnienie:

  • kierunek pokrewny z wybranym kierunkiem studiów drugiego stopnia  jest to kierunek ukończonych studiów pierwszego stopnia inny niż wybrany kierunek studiów drugiego stopnia i wskazany powyżej
  • dyplom z tytułem magistra nie jest uznawany za pokrewny

Dodatkowych punktow rekrutacyjnych nie przypisuje się w przypadku:

  • gdy ukończony przez kandydata kierunek studiów nie jest ani zgodny, ani pokrewny z kierunkiem studiów drugiego stopnia.

Na przykład kandydat po kierunku :

  • studiów pierwszego stopnia biotechnologia, otrzymuje - 2 punkty
  • studiów pierwszego stopnia biologia, otrzymuje - 1 punkt
  • studiów pierwszego stopnia inżynieria srodowiska , otrzymuje - 0 punktów

Kandydat, który ukończył studia na kierunku innym niż zgodny lub pokrewny, zobowiązany jest przystąpić do rozmowy kwalifikacyjnej, dotyczącej zagadnień z zakresu treści podstawowych i kierunkowych objętych programem studiów pierwszego stopnia na wybranym kierunku studiów.

Rozmowa kwalifikacyjna punktowana jest w skali 0 – 1 punkt

gdzie:

  • 1 punkt – oznacza, że kandydat zdał rozmowę kwalifikacyjną, i może być kwalifikowany na studia,
  • 0 punktów - oznacza, że kandydat nie zdał rozmowy kwalifikacyjnej, i nie będzie przyjęty na studia.
  1. Cechy charakterystyczne gromad (typów) roślin.
  2. Podział królestwa Zwierzęta na typy systematyczne, charakterystyka i przedstawiciele.
  3. Znaczenie wody w życiu roślin. Mechanizm pobierania i transportu wody w roślinie.
  4. Istota i lokalizacja procesu fotosyntezy i oddychania tlenowego u roślin.
  5. Struktura białek.
  6. Klasyfikacja enzymów i mechanizm katalizy enzymatycznej.
  7. Rola enzymów w komórce i drogi regulacji ich aktywności w komórce.
  8. Budowa i funkcja ATP w komórce.
  9. Lipidy: budowa, klasyfikacja i funkcja fizjologiczna.
  10. Błony komórkowe, ich rola, struktura, rodzaje transportu przez błony.
  11. Główne systemy szkieletu komórkowego.
  12. Przebieg i znaczenie cyklu Krebsa.
  13. Oddychanie tlenowe i beztlenowe.
  14. Metabolizm kwasów tłuszczowych.
  15. Przyczyny i skutki mutacji punktowych.
  16. Budowa genu eukariotycznego.
  17. Budowa ściany komórkowej bakterii Gram-dodatnich oraz Gram-ujemnych.
  18. Definicja i rodzaje plazmidów.
  19. Struktura układu odpornościowego (co tworzy układ odpornościowy).
  20. Antygeny zgodności tkankowej.
  21. Semikonserwatyzm replikacji DNA.
  22. Białka działające w widełkach replikacyjnych.
  23. Enzymy restrykcyjne.
  24. Wektory w inżynierii genetycznej.
  25. Metoda PCR.
  26. Techniki hybrydyzacji kwasów nukleinowych.
  27. Terapia genowa.
  28. Organizmy genetycznie modyfikowane.
  29. Pojęcie układu termodynamicznego i jego otoczenia, funkcje stanu, pojęcie ciepła i temperatury, I zasada termodynamiki i jej zastosowanie do opisu układów biologicznych.
  30. Pojęcie entropii, II zasada termodynamiki i jej zastosowanie do opisu układów biologicznych.
  31. Bilans cieplny żywych organizmów.
  32. Rodzaje wiązań chemicznych, omów podstawy teorii elektronowej i orbitali molekularnych.
  33. Równowagi w roztworach wodnych.
  34. Rodzaje roztworów. Sposoby wyrażania stężeń roztworów.
  35. Chemiczna analiza jakościowa związków nieorganicznych i organicznych.
  36. Wiadomości podstawowe biotechnologii (definicja, okresy rozwoju, podstawowe elementy biotechnologii, cechy charakterystyczne, podział biotechnologii, zalety procesów biotechnologicznych).
  37. Drobnoustroje jako czynnik biotyczny w biotechnologii (podział, rodzaje hodowli, czynniki wpływające na hodowlę drobnoustrojów).
  38. Rodzaje bioproduktów i metody ich otrzymywania.
  39. Biologiczne metody oczyszczana ścieków.
  40. Biozagrożenia: klasyfikacja drobnoustrojów pod względem biozagrożeń, rodzaje zabezpieczeń sprzyjających bezpiecznej pracy z drobnoustrojami.

Wynik ukończenia studiów (S) uzyskany na dyplomie wg skali ocen stosowanej na innej uczelni niż UZ,

przelicza się na wynik (N) - wg skali ocen stosowanej na UZ

zgodnie z wzorem:  N = 3 (S - m) / ( M - m ) + 2

przy oznaczeniach:

S - wynik uzyskany według skali ocen stosowanej na innych uczelni,

M – jest maksymalną oceną według skali stosowanej na innej uczelni.,

m – minimalną (dopuszczającą/kwalifikującą) oceną według skali stosowanej na innej uczelni.

Skalą (N) stosowaną na UZ jest skala: 5,0- 2,0, (gdzie M = 5,0; m = 2,0).

Logo programu Widza Edukacja Rozwój Biało-czerwona flaga i napis Rzeczpospolita Polska Logo Euopejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Widza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Nowoczesne nauczanie oraz praktyczna współpraca z przedsiębiorcami - program rozwoju Uniwersytetu Zielonogórskiego", POWR.03.05.00-00-Z014/18