Po ukończeniu specjalności Biotechnologia farmaceutyczna, będziesz posiadał wiedzę o substancjach stosowanych w syntezie produktów leczniczych, aparaturze wykorzystywanej w przemyśle farmaceutycznym oraz nowoczesnych metodach analitycznych i nanotechnologii, farmakologii i toksykologii tych produktów. Zakres umiejętności umożliwi projektowanie leków przy użyciu narzędzi informatycznych oraz technik inżynierii genetycznej, symulowanie bioprocesów stosowanych w przemyśle farmaceutycznym oraz ocenę i analizę surowców oraz produktów leczniczych.
Po ukończeniu specjalności Biotechnologia żywności, będziesz posiadał wiedzę i umiejętności z zakresu chemii procesów biotechnologicznych, enzymologii, toksykologii, technologii przemysłów biotechnicznych, mikrobiologii żywności oraz oceny jakości produktów i procesów biotechnologicznych. Będziesz także znał i potrafił praktycznie wykorzystać techniki in vitro stosowane w hodowli roślin i zwierząt oraz ochronie środowiska (biopreparaty, oczyszczanie biologiczne, biotransformacje).
Po ukończeniu specjalności Mikrobioanalityka w biotechnologii, będziesz wyróżniał się pogłębioną wiedzą w zakresie budowy strukturalno – funkcjonalnej komórek eukariotycznych, markerów genetycznych oraz nowoczesnych technik analityki biochemicznej. Ta wiedza daje solidne podstawy do istoty tej specjalności, a więc wejścia w zagadnienia związane z bioanalityką w skali mikro, związaną z obszarem mikrobioanalityki oraz zdobycia umiejętności w projektowaniu, konstruowaniu i walidacji biosensorów o specyficznym, wąskim zakresie zastosowań w bioanalityce.
MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA:
Absolwent specjalności Biotechnologia farmaceutyczna, przygotowany jest do podjęcia pracy zawodowej w przemyśle farmaceutycznym, jak również w branżach pokrewnych tj. w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i dystrybucją leków, środków spożywczych i suplementów diety, w laboratoriach analitycznych, badawczych, diagnostycznych, zajmujących się analizą biologiczną i chemiczną oraz oceną jakości produktów. Zakres wiedzy ekonomicznej i prawa farmaceutycznego umożliwia mu podjęcie samodzielnej działalności gospodarczej.
Studia na specjalności Biotechnologia żywności, przygotowują do pracy w laboratoriach analityczno – chemicznych, biochemicznych i mikrobiologicznych, zwłaszcza w przetwórstwie spożywczym związanym z technologiami fermentacyjnymi i produkcją biopreparatów. Absolwenci tej specjalności mogą pracować na stanowiskach technologów, ale także wykwalifikowanych specjalistów w służbach sanitarnych i placówkach naukowo – badawczych, jak również w innych gałęziach gospodarki, tj. w przemyśle paszowym, a także chemii gospodarczej.
Absolwenci specjalności Mikrobioanalityka w biotechnologii, zdobędą przygotowanie do podjęcia pracy w instytucjach wykorzystujących nowoczesne techniki biotechnologiczne i biomolekularne. Zdobędą przygotowanie do pracy w przemysłach: spożywczym, rolniczym, farmaceutycznym, produkcji środków ochrony roślin, w badawczych i analitycznych laboratoriach biologicznych i medycznych, przedsiębiorstwach zajmujących się utylizacją odpadów, jak i do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Uprawnione do podjęcia studiów są osoby, które posiadają dyplom ukończenia studiów. Kandydaci przyjmowani są według kolejności na liście rankingowej, sporządzonej na podstawie punktacji uzyskanej za:
|
Jako kryterium dodatkowe brana jest pod uwagę liczba punktów za przeliczoną ocenę z egzaminu dyplomowego. W przypadku nie wpisania oceny z egzaminu dyplomowego do systemu rekrutacyjnego przyjmuje się liczbę punktów zero. |
Kandydat ubiegający się o przyjęcie na studia powinien posiadać kompetencje niezbędne do podjęcia kształcenia na studiach drugiego stopnia na kierunku biologia, w szczególności powinien posiadać:
SPRAWDŹ:
dla kierunku biotechnologia kierunkiem:
zgodnym jest: | pokrewnym są: |
|
|
liczba dodatkowych punktow rekrutacyjnych: 2 |
liczba dodatkowych punktow rekrutacyjnych: 1 |
wyjaśnienie:
|
wyjaśnienie:
|
Dodatkowych punktow rekrutacyjnych nie przypisuje się w przypadku:
Na przykład kandydat po kierunku :
Kandydat, który ukończył studia na kierunku innym niż zgodny lub pokrewny, zobowiązany jest przystąpić do rozmowy kwalifikacyjnej, dotyczącej zagadnień z zakresu treści podstawowych i kierunkowych objętych programem studiów pierwszego stopnia na wybranym kierunku studiów.
Rozmowa kwalifikacyjna punktowana jest w skali 0 – 1 punkt
gdzie:
Wynik ukończenia studiów (S) uzyskany na dyplomie wg skali ocen stosowanej na innej uczelni niż UZ,
przelicza się na wynik (N) - wg skali ocen stosowanej na UZ
zgodnie z wzorem: N = 3 (S - m) / ( M - m ) + 2
przy oznaczeniach:
S - wynik uzyskany według skali ocen stosowanej na innych uczelni,
M – jest maksymalną oceną według skali stosowanej na innej uczelni.,
m – minimalną (dopuszczającą/kwalifikującą) oceną według skali stosowanej na innej uczelni.
Skalą (N) stosowaną na UZ jest skala: 5,0- 2,0, (gdzie M = 5,0; m = 2,0).