uz-logo-pion-2.png

Możliwości zatrudnienia / Informacje o kierunku

INFORMACJE O KIERUNKU


Absolwent studiów drugiego stopnia kierunku technologia żywności i żywienie człowieka ma pogłębioną wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka. Posiada kompleksowe wykształcenie w obszarze współczesnych procesów przetwarzania żywności, kontroli jej jakości, bezpieczeństwa produkcji oraz najnowszych trendów w analityce żywności. Wie, jak wykorzystać surowce dla osiągnięcia wymaganych właściwości i oczekiwanej jakości produktów spożywczych. Potrafi analizować procesy technologiczne i proponować ich modyfikacje lub nowe rozwiązania. Ponadto posiada wiedzę specjalistyczną z zakresu racjonalnego żywienia człowieka oraz potrafi ją wykorzystać w działalności zawodowej. Zna i rozumie zasady prowadzenia ukierunkowanej na efektywność ekonomiczną działalności gospodarczej oraz uwarunkowania przynoszącej korzyści współpracy z ludźmi. Posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje, aby być świadomym konsumentem i uczestnikiem gospodarki opartej na wiedzy a także współpracować w zespołach ludzkich z ekspertami dziedzinowymi, mając na uwadze odpowiedzialność za zdrowie publiczne. Absolwent ma ugruntowaną świadomość konieczności stałego podnoszenia swoich kompetencji zawodowych. Potrafi posługiwać się językiem obcym, w tym specjalistyczną terminologią w zakresie umożliwiającym swobodną wymianę poglądów z międzynarodowymi ekspertami dziedzinowymi. Absolwent studiów drugiego stopnia ma też wykształconą postawę uczenia się przez całe życie oraz jest przygotowany do kontynuowania rozwoju naukowego w szkołach doktorskich.


MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA


Absolwent jest przygotowany do podjęcia pracy w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego, zakładach gastronomicznych i placówkach żywienia zbiorowego, jak i do prowadzenia efektywnej ekonomicznie i zorientowanej na potrzeby rynku działalności gospodarczej w tym zakresie. Może również podjąć pracę w instytutach naukowych, badawczo-rozwojowych, laboratoriach, czy też organizacjach zajmujących się wdrażaniem i kontrolą systemów jakości i pracować w takich przykładowych zawodach: główny technolog, technolog badawczo-wdrożeniowy, kierownik lub specjalista kontroli jakości, kierownik działu produkcji, specjalista rozwoju produktu, menadżer zakładu gastronomicznego czy firmy cateringowej, dietetyk, specjalista ds. żywienia, doradca żywieniowy, laborant - analityk żywności.

Logo programu Widza Edukacja Rozwój Biało-czerwona flaga i napis Rzeczpospolita Polska Logo Euopejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Widza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Nowoczesne nauczanie oraz praktyczna współpraca z przedsiębiorcami - program rozwoju Uniwersytetu Zielonogórskiego", POWR.03.05.00-00-Z014/18