uz-logo-pion-2.png

Realizuj swoje PASJE na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

INFORMACJE O KIERUNKU


Absolwent studiów drugiego stopnia kierunku technologia żywności i żywienie człowieka ma pogłębioną wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka. Posiada kompleksowe wykształcenie w obszarze współczesnych procesów przetwarzania żywności, kontroli jej jakości, bezpieczeństwa produkcji oraz najnowszych trendów w analityce żywności. Wie, jak wykorzystać surowce dla osiągnięcia wymaganych właściwości i oczekiwanej jakości produktów spożywczych. Potrafi analizować procesy technologiczne i proponować ich modyfikacje lub nowe rozwiązania. Ponadto posiada wiedzę specjalistyczną z zakresu racjonalnego żywienia człowieka oraz potrafi ją wykorzystać w działalności zawodowej. Zna i rozumie zasady prowadzenia ukierunkowanej na efektywność ekonomiczną działalności gospodarczej oraz uwarunkowania przynoszącej korzyści współpracy z ludźmi. Posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje, aby być świadomym konsumentem i uczestnikiem gospodarki opartej na wiedzy a także współpracować w zespołach ludzkich z ekspertami dziedzinowymi, mając na uwadze odpowiedzialność za zdrowie publiczne. Absolwent ma ugruntowaną świadomość konieczności stałego podnoszenia swoich kompetencji zawodowych. Potrafi posługiwać się językiem obcym, w tym specjalistyczną terminologią w zakresie umożliwiającym swobodną wymianę poglądów z międzynarodowymi ekspertami dziedzinowymi. Absolwent studiów drugiego stopnia ma też wykształconą postawę uczenia się przez całe życie oraz jest przygotowany do kontynuowania rozwoju naukowego w szkołach doktorskich.


MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA


  • przedsiębiorstwa przetwórstwa spożywczego,
  • zakłady gastronomiczne i placówki żywienia zbiorowego,
  • instytucje naukowe, badawczo-rozwojowe, laboratoria,
  • organizacje zajmujące się wdrażaniem i kontrolą systemów jakości ,
  • praca w zawodach: główny technolog, technolog badawczo-wdrożeniowy, kierownik lub specjalista kontroli jakości, kierownik działu produkcji, specjalista rozwoju produktu, menadżer zakładu gastronomicznego, dietetyk, specjalista ds. żywienia, doradca żywieniowy, laborant - analityk żywności,
  • firmy cateringowe.

CO NAS WYRÓŻNIA?


  • zajęcia dydaktyczne prowadzone przez wysoko wykwalifikowaną kadrę badawczo-dydaktyczną oraz praktyków pracujących w zawodzie,
  • nowoczesne zaplecze laboratoryjne i dydaktyczne,
  • unikalna aparatura naukowa,
  • współpraca z lubuskimi zakładami przetwórstwa spożywczego, ośrodkami gastronomicznymi, placówkami zajmującymi się poradnictwem żywieniowo-dietetycznym oraz organizacją żywienia zbiorowego, jednostkami medycznymi, a także ośrodkami wellness,
  • możliwość realizacji praktyk i staży również za granicą,
  • ścisła współpraca z przedsiębiorcami i instytucjami,
  • silna pozycja absolwentów na rynku pracy,
  • wieloletnia aktywna wymiana studentów w ramach programu Erasmus+,
  • przyjazna atmosfera oparta o bezpośredni kontakt studentów z kadrą akademicką.

KOŁA NAUKOWE


  • Koło Naukowe Biotechnologów
  • Koło Naukowe Dietetyków
Logo programu Widza Edukacja Rozwój Biało-czerwona flaga i napis Rzeczpospolita Polska Logo Euopejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Widza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Nowoczesne nauczanie oraz praktyczna współpraca z przedsiębiorcami - program rozwoju Uniwersytetu Zielonogórskiego", POWR.03.05.00-00-Z014/18