Absolwent studiów drugiego stopnia kierunku technologia żywności i żywienie człowieka ma pogłębioną wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka. Posiada kompleksowe wykształcenie w obszarze współczesnych procesów przetwarzania żywności, kontroli jej jakości, bezpieczeństwa produkcji oraz najnowszych trendów w analityce żywności. Wie, jak wykorzystać surowce dla osiągnięcia wymaganych właściwości i oczekiwanej jakości produktów spożywczych. Potrafi analizować procesy technologiczne i proponować ich modyfikacje lub nowe rozwiązania. Ponadto posiada wiedzę specjalistyczną z zakresu racjonalnego żywienia człowieka oraz potrafi ją wykorzystać w działalności zawodowej. Zna i rozumie zasady prowadzenia ukierunkowanej na efektywność ekonomiczną działalności gospodarczej oraz uwarunkowania przynoszącej korzyści współpracy z ludźmi. Posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje, aby być świadomym konsumentem i uczestnikiem gospodarki opartej na wiedzy a także współpracować w zespołach ludzkich z ekspertami dziedzinowymi, mając na uwadze odpowiedzialność za zdrowie publiczne. Absolwent ma ugruntowaną świadomość konieczności stałego podnoszenia swoich kompetencji zawodowych. Potrafi posługiwać się językiem obcym, w tym specjalistyczną terminologią w zakresie umożliwiającym swobodną wymianę poglądów z międzynarodowymi ekspertami dziedzinowymi. Absolwent studiów drugiego stopnia ma też wykształconą postawę uczenia się przez całe życie oraz jest przygotowany do kontynuowania rozwoju naukowego w szkołach doktorskich.
MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA:
Absolwent jest przygotowany do podjęcia pracy w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego, zakładach gastronomicznych i placówkach żywienia zbiorowego, jak i do prowadzenia efektywnej ekonomicznie i zorientowanej na potrzeby rynku działalności gospodarczej w tym zakresie. Może również podjąć pracę w instytutach naukowych, badawczo-rozwojowych, laboratoriach, czy też organizacjach zajmujących się wdrażaniem i kontrolą systemów jakości i pracować w takich przykładowych zawodach: główny technolog, technolog badawczo-wdrożeniowy, kierownik lub specjalista kontroli jakości, kierownik działu produkcji, specjalista rozwoju produktu, menadżer zakładu gastronomicznego czy firmy cateringowej, dietetyk, specjalista ds. żywienia, doradca żywieniowy, laborant - analityk żywności.
Uprawnione do podjęcia studiów są osoby, które posiadają dyplom ukończenia studiów. Kandydaci przyjmowani są według kolejności na liście rankingowej, sporządzonej na podstawie punktacji uzyskanej za:
|
Jako kryterium dodatkowe brana jest pod uwagę liczba punktów za przeliczoną ocenę z egzaminu dyplomowego. W przypadku nie wpisania oceny z egzaminu dyplomowego do systemu rekrutacyjnego przyjmuje się liczbę punktów zero. |
Kandydat ubiegający się o przyjęcie na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka powinien posiadać kompetencje niezbędne do podjęcia kształcenia na studiach drugiego stopnia na tym kierunku, w szczególności:
SPRAWDŹ:
dla kierunku technologia żywnosci i żywienie człowieka kierunkiem:
zgodnym jest: | pokrewnym są: |
|
|
liczba dodatkowych punktow rekrutacyjnych: 2 |
liczba dodatkowych punktow rekrutacyjnych: 1 |
wyjaśnienie:
|
wyjaśnienie:
|
Dodatkowych punktow rekrutacyjnych nie przypisuje się w przypadku:
Na przykład kandydat po kierunku :
Kandydat, który ukończył studia na kierunku innym niż zgodny lub pokrewny, zobowiązany jest przystąpić do rozmowy kwalifikacyjnej, dotyczącej zagadnień z zakresu treści podstawowych i kierunkowych objętych programem studiów pierwszego stopnia na wybranym kierunku studiów.
Rozmowa kwalifikacyjna punktowana jest w skali 0 – 1 punkt
gdzie:
Zagadnienia na rozmowę kwalifikacyjną przy rekrutacji na kierunek
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka II stopnia.
Wynik ukończenia studiów (S) uzyskany na dyplomie wg skali ocen stosowanej na innej uczelni niż UZ,
przelicza się na wynik (N) - wg skali ocen stosowanej na UZ
zgodnie z wzorem: N = 3 (S - m) / ( M - m ) + 2
przy oznaczeniach:
S - wynik uzyskany według skali ocen stosowanej na innych uczelni,
M – jest maksymalną oceną według skali stosowanej na innej uczelni.,
m – minimalną (dopuszczającą/kwalifikującą) oceną według skali stosowanej na innej uczelni.
Skalą (N) stosowaną na UZ jest skala: 5,0- 2,0, (gdzie M = 5,0; m = 2,0).