uz-logo-pion-2.png

Sprawdź szczegółowe zasady przeliczania punktów rekrutacyjnych:

Absolwent studiów drugiego stopnia kierunku technologia żywności i żywienie człowieka ma pogłębioną wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka. Posiada kompleksowe wykształcenie w obszarze współczesnych procesów przetwarzania żywności, kontroli jej jakości, bezpieczeństwa produkcji oraz najnowszych trendów w analityce żywności. Wie, jak wykorzystać surowce dla osiągnięcia wymaganych właściwości i oczekiwanej jakości produktów spożywczych. Potrafi analizować procesy technologiczne i proponować ich modyfikacje lub nowe rozwiązania. Ponadto posiada wiedzę specjalistyczną z zakresu racjonalnego żywienia człowieka oraz potrafi ją wykorzystać w działalności zawodowej. Zna i rozumie zasady prowadzenia ukierunkowanej na efektywność ekonomiczną działalności gospodarczej oraz uwarunkowania przynoszącej korzyści współpracy z ludźmi. Posiada wiedzę, umiejętności i kompetencje, aby być świadomym konsumentem i uczestnikiem gospodarki opartej na wiedzy a także współpracować w zespołach ludzkich z ekspertami dziedzinowymi, mając na uwadze odpowiedzialność za zdrowie publiczne. Absolwent ma ugruntowaną świadomość konieczności stałego podnoszenia swoich kompetencji zawodowych. Potrafi posługiwać się językiem obcym, w tym specjalistyczną terminologią w zakresie umożliwiającym swobodną wymianę poglądów z międzynarodowymi ekspertami dziedzinowymi. Absolwent studiów drugiego stopnia ma też wykształconą postawę uczenia się przez całe życie oraz jest przygotowany do kontynuowania rozwoju naukowego w szkołach doktorskich.


MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA:

Absolwent jest przygotowany do podjęcia pracy w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego, zakładach gastronomicznych i placówkach żywienia zbiorowego, jak i do prowadzenia efektywnej ekonomicznie i zorientowanej na potrzeby rynku działalności gospodarczej w tym zakresie. Może również podjąć pracę w instytutach naukowych, badawczo-rozwojowych, laboratoriach, czy też organizacjach zajmujących się wdrażaniem i kontrolą systemów jakości i pracować w takich przykładowych zawodach: główny technolog, technolog badawczo-wdrożeniowy, kierownik lub specjalista kontroli jakości, kierownik działu produkcji, specjalista rozwoju produktu, menadżer zakładu gastronomicznego czy firmy cateringowej, dietetyk, specjalista ds. żywienia, doradca żywieniowy, laborant - analityk żywności.

Uprawnione do podjęcia studiów są osoby, które posiadają dyplom ukończenia studiów.

Kandydaci przyjmowani są według kolejności na liście rankingowej, sporządzonej na podstawie punktacji uzyskanej za:

  1. wynik ukończenia studiów wpisany do dyplomu (ocena na dyplomie)
    • możliwość uzyskania:  3 - 5 punktów rekrutacyjnych
  2. zgodność/pokrewieństwo ukończonego kierunku z kierunkiem wybranym lub rozmowę kwalifikacyjną
    • możliwość uzyskania:  0 - 2 punktów rekrutacyjnych

Jako kryterium dodatkowe brana jest pod uwagę liczba punktów za przeliczoną ocenę z egzaminu dyplomowego. W przypadku nie wpisania oceny z egzaminu dyplomowego do systemu rekrutacyjnego przyjmuje się liczbę punktów zero.

technologia_zywnosci.png


Kandydat ubiegający się o przyjęcie na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka powinien posiadać kompetencje niezbędne do podjęcia kształcenia na studiach drugiego stopnia na tym kierunku, w szczególności:

  • ogólną wiedzę z zakresu przedmiotów podstawowych, przydatną do produkcji żywności i żywienia  człowieka;
  • znać typowe technologie produkcji żywności oraz podstawowe metody analizy surowców i produktów spożywczych;
  • znać rolę i znaczenie żywienia dla funkcjonowania organizmu i zdrowia człowieka;
  • mieć podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną, statystyczną niezbędną w zakresie produkcji żywności;
  • znać ogólne zasady zarządzania jakością i bezpieczeństwem w łańcuchu żywnościowym.

SPRAWDŹ:

dla kierunku technologia żywnosci i żywienie człowieka kierunkiem:

zgodnym jest: pokrewnym są:
  • technologia żywnosci i żywienie człowieka
  • żywienie człowieka i dietoterapia

liczba dodatkowych punktow rekrutacyjnych:

2

liczba dodatkowych punktow rekrutacyjnych:

1

wyjaśnienie:

  • kierunek zgodny z wybranym kierunkiem studiów drugiego stopnia jest to ten sam kierunek ukończonych studiów pierwszego stopnia z tytułem licencjata, inżyniera (lub równorzędnym w przypadku ukończenia studiów za granicą)
  • dyplom z tytułem magistra nie jest uznawany za zgodny

wyjaśnienie:

  • kierunek pokrewny z wybranym kierunkiem studiów drugiego stopnia  jest to kierunek ukończonych studiów pierwszego stopnia inny niż wybrany kierunek studiów drugiego stopnia i wskazany powyżej
  • dyplom z tytułem magistra nie jest uznawany za pokrewny

Dodatkowych punktow rekrutacyjnych nie przypisuje się w przypadku:

  • gdy ukończony przez kandydata kierunek studiów nie jest ani zgodny, ani pokrewny z kierunkiem studiów drugiego stopnia.

Na przykład kandydat po kierunku :

  • studiów pierwszego stopnia technologia żywnosci i żywienie człowieka, otrzymuje - 2 punkty
  • studiów pierwszego stopnia żywienie człowieka i dietoterapia - 1 punkt
  • studiów pierwszego stopnia inżynieria srodowiska , otrzymuje - 0 punktów

Kandydat, który ukończył studia na kierunku innym niż zgodny lub pokrewny, zobowiązany jest przystąpić do rozmowy kwalifikacyjnej, dotyczącej zagadnień z zakresu treści podstawowych i kierunkowych objętych programem studiów pierwszego stopnia na wybranym kierunku studiów.

Rozmowa kwalifikacyjna punktowana jest w skali 0 – 1 punkt

gdzie:

  • 1 punkt – oznacza, że kandydat zdał rozmowę kwalifikacyjną, i może być kwalifikowany na studia,
  • 0 punktów - oznacza, że kandydat nie zdał rozmowy kwalifikacyjnej, i nie będzie przyjęty na studia.

Zagadnienia na rozmowę kwalifikacyjną  przy rekrutacji na kierunek

Technologia Żywności i Żywienie Człowieka II stopnia.

 

  1. Blanszowanie i apertyzacja - określ cele procesów i przedstaw przykłady zastosowania.
  2. Cechy jakościowe mleka warunkujące przydatność do celów przetwórczych.
  3. Obróbka cieplna mleka i jej wpływ na składniki mleka.
  4. Technologia produkcji fermentowanych napojów mlecznych (najważniejsze etapy produkcji i ich istotne parametry).
  5. Metody przetwarzania i utrwalania stosowane w przetwórstwie owoców i warzyw.
  6. Technologia produkcji mrożonek z owoców i warzyw.
  7. Surowce podstawowe i materiały pomocnicze wykorzystywane się w przetwórstwie owoców i warzyw.
  8. Konserwy apertyzowane z owoców, warzyw i grzybów - asortyment, ogólny schemat technologiczny.
  9. Surowce do produkcji kiszonek. Schemat i podstawowe parametry technologiczne ich przetwarzania.
  10. Wykorzystanie niskich temperatur w utrwalaniu żywności, wpływ na mikrobiologię żywności, składniki i cechy jakości żywności.
  11. Wykorzystanie wysokich temperatur w utrwalaniu żywności, wpływ na mikrobiologię żywności, składniki i cechy jakości żywności.
  12. Techniki szybkiego mrożenia stosowane do utrwalania żywności.
  13. Cel, sposoby i metody ogrzewania wykorzystywane w przetwórstwie i technologii żywności.
  14. Podać przykłady operacji mechanicznych wykorzystywanych w technologii żywności - jakie są ich cele i sposób realizacji?
  15. Budowa i skład chemiczny ziarna zbóż.
  16. Technologie chłodzenia, zamrażania i rozmnażania mięsa.
  17. Funkcje opakowań stosowanych do żywności.
  18. Cechy opakowania ekologicznego.
  19. Główne założenia prawa żywnościowego w UE i Polsce
  20. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na drobnoustroje.

Wynik ukończenia studiów (S) uzyskany na dyplomie wg skali ocen stosowanej na innej uczelni niż UZ,

przelicza się na wynik (N) - wg skali ocen stosowanej na UZ

zgodnie z wzorem:  N = 3 (S - m) / ( M - m ) + 2

przy oznaczeniach:

S - wynik uzyskany według skali ocen stosowanej na innych uczelni,

M – jest maksymalną oceną według skali stosowanej na innej uczelni.,

m – minimalną (dopuszczającą/kwalifikującą) oceną według skali stosowanej na innej uczelni.

Skalą (N) stosowaną na UZ jest skala: 5,0- 2,0, (gdzie M = 5,0; m = 2,0).

Logo programu Widza Edukacja Rozwój Biało-czerwona flaga i napis Rzeczpospolita Polska Logo Euopejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Widza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Nowoczesne nauczanie oraz praktyczna współpraca z przedsiębiorcami - program rozwoju Uniwersytetu Zielonogórskiego", POWR.03.05.00-00-Z014/18