uz-logo-pion-2.png

Zagadnienia na rozmowę kwalifikacyjną - Technologia żywności i żywienie człowieka

  1. Blanszowanie i apertyzacja - określ cele procesów i przedstaw przykłady zastosowania.
  2. Cechy jakościowe mleka warunkujące przydatność do celów przetwórczych.
  3. Obróbka cieplna mleka i jej wpływ na składniki mleka.
  4. Technologia produkcji fermentowanych napojów mlecznych (najważniejsze etapy produkcji i ich istotne parametry).
  5. Metody przetwarzania i utrwalania stosowane w przetwórstwie owoców i warzyw.
  6. Technologia produkcji mrożonek z owoców i warzyw.
  7. Surowce podstawowe i materiały pomocnicze wykorzystywane się w przetwórstwie owoców i warzyw.
  8. Konserwy apertyzowane z owoców, warzyw i grzybów - asortyment, ogólny schemat technologiczny.
  9. Surowce do produkcji kiszonek. Schemat i podstawowe parametry technologiczne ich przetwarzania.
  10. Wykorzystanie niskich temperatur w utrwalaniu żywności, wpływ na mikrobiologię żywności, składniki i cechy jakości żywności.
  11. Wykorzystanie wysokich temperatur w utrwalaniu żywności, wpływ na mikrobiologię żywności, składniki i cechy jakości żywności.
  12. Techniki szybkiego mrożenia stosowane do utrwalania żywności.
  13. Cel, sposoby i metody ogrzewania wykorzystywane w przetwórstwie i technologii żywności.
  14. Podać przykłady operacji mechanicznych wykorzystywanych w technologii żywności - jakie są ich cele i sposób realizacji?
  15. Budowa i skład chemiczny ziarna zbóż.
  16. Technologie chłodzenia, zamrażania i rozmnażania mięsa.
  17. Funkcje opakowań stosowanych do żywności.
  18. Cechy opakowania ekologicznego.
  19. Główne założenia prawa żywnościowego w UE i Polsce
  20. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na drobnoustroje.
Logo programu Widza Edukacja Rozwój Biało-czerwona flaga i napis Rzeczpospolita Polska Logo Euopejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Widza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Nowoczesne nauczanie oraz praktyczna współpraca z przedsiębiorcami - program rozwoju Uniwersytetu Zielonogórskiego", POWR.03.05.00-00-Z014/18